Kawa Kongo Kivu Organiczna 1kg

  Kawa Kongo Kivu Organiczna 1kg   INFORMACJE O KAWIE KONGO KIVU 100% ARABICA   ·         Kraj pochodzenia:                    Kongo ·         Stopień palenia:                       średni ·         Region:                                       Kivu Lake ·         Gatunek Arabiki:                      Arabica Kongo Kivu ·         Wysokość upraw:                     1400-1800 m n.p.m ·         Obróbka:                                    myta ·         Intensywność smaku:             4/5 ·         Kwasowość:                               3/5 ·         Smak:                                          wiśnie, truskawki, białe wino ·         Aromat:                                      owocowy z nutą wina ·         Body/cielistość:                        pełne     KAWA KONGO KIVU - POCHODZENIE W XXI weku, gdy nieco ustabilizowała się sytuacja polityczna w Kongo, w wyniku różnych inicjatyw społeczno-gospodarczych udało się powoli odbudować pozycję kongijskiej kawy na światowych rynkach. Kongo jest drugim co do wielkości krajem Afryki. Ponieważ przeważająca większość terenów to obszary dżungli otoczone płaskowyżami i wysokimi górami, uprawiana tutaj Arabica rośnie na wysokości ok. 1500-2000 m n.p.m., co daje bardzo dobre warunki wegetacji. Niewielkich rozmiarów plantacje usytuowane są w okolicach jeziora tektonicznego Kivu, u podnóża wulkanu Nyiragongo, a sposób ich prowadzenia oparty jest o głęboko zakorzenioną tradycję. Wysokie położenie nad poziomem morza zapewnia tysiącom małych rolniczych gospodarstw doskonałe warunki do uprawy kawy. Rolnicy zrzeszeni są w spółdzielniach, które poza organizacją skupu i przetwarzania kawy, dbają także o edukację i stałą poprawę jakości produktu. W regionie tym uprawia się jemeńską odmianę Burbona. Po zbiorach wiśnie kawowe obrabiane są metodą mokrą. . KAWA KONGO KIVU - OBRÓBKA MOKRA Obróbka mokra zebranych w gospodarstwach wiśni kawowych to proces kilkuetapowy, który odbywa się w stacjach obsługujących gospodarstwa z okolicy. Poddawane jej są zbierane ręcznie najbardziej dojrzałe owoce, w których miąższ jest już miękki, co znacznie ułatwia wydobycie z wiśni ziaren. Miąższ i skórka oddzielane są mechanicznie w depulperze. Następnie wydobyte ziarna trafiają do basenów z wodą, w których poddawane zostają fermentacji w celu pozbycia się resztek miąższu. Proces ten kończy się starannym wypłukaniem ziaren i ich suszeniem na słońcu. Rozsypuje sie je wtedy na stołach lub ceglanych tarasach i co pewien czas miesza, aby zapewnić równomierny dostęp powietrza. Po przejściu ziaren przez proces obróbki, dokonuje się segregacji, w czasie której dzieli się je według rozmiarów i wagi. Wtedy dopiero trafiają do magazynu, gdzie po okresie leżakowania ładowane są w worki. Do palarni Ecelente kawa KongoKivu trafia w postaci zielonych ziaren i jest wypalana, co stanowi ostatni etap procesu produkcji.   PALENIE KAWY I JEGO ZNACZENIE Sposób palenia kawy ma ogromny wpływ na efekt końcowy - smak brązowego napoju. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie wypalania, które różnią się od siebie temperaturą, w jakiej procesy te przebiegają. Palenie jasne odbywa się w najniższej temperaturze, w której zielone ziarna zmieniają kolor na cynamonowy, zachowują naturalną kwaskowatość i dużą ilość kofeiny. Wraz ze wzrostem temperatury kawa lekko brązowieje, zmniejsza się jej kwaskowatość i zawartość kofeiny. To stopień średni prażenia. Ostatni rodzaj wypalania - ciemny - charakteryzuje się ciemnobrązowymi ziarnami, sporą goryczką i orzechowo-czekoladowymi smakami. Zdecydowanemu aromatowi towarzyszy niewielka ilość kofeiny.   JAK PALIMY KAWĘ KONGO KIVU W NASZEJ PALARNI? Aby zapobiec powstawaniu zbyt dużej goryczki i zmniejszeniu ilości kofeiny w kawie Kongo Kivu,palenie jej w naszej palarni oparliśmy na dwóch zasadach: ·         stosujemy możliwie najniższą temperaturę oraz ·         zapewniamy długi czas palenia. Dzięki temu kawa ma smak zrównoważony i zachowany jest w niej odpowiedni poziom kofeiny. Kawa Kongo Kivu posiada: ·         zrównoważony smak z akcentami wiśni, truskawek i białego wina, ·         słodki, owocowy aromat, ·         pełne body oraz ·         znacznie więcej kofeiny niż w kawach wypalanych w wyższych temperaturach.   KAWA KONGO KIVU - WALORY SMAKOWE Kawa Kongo Kivu posiada intensywny aromat o wyczuwalnych nutach karmelowych i owocowo-cytrusowych. Smak brzoskwini i cytryny działa pobudzająco i orzeźwiająco, a pozbawiony goryczki aromat czyni go kompletnym i zrównoważonym. Spora ilość kofeiny sprawia, że kawa Kolumbia Supremo jest dedykowana wszystkim tym, którzy pragną dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii na cały dzień.   OTRZYMASZ OD NAS ŚWIEŻO PALONĄ KAWĘ Każde zamówienie traktujemy indywidualnie. Dokładamy wszelkich starań, abyś mógł cieszyć się filiżanką swojej ulubionej, aromatycznej kawy. Ziarna wypalamy tuż po złożeniu Twojego zamówienia, dzięki czemu smak naszej kawy jest jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny. Sprzyjają temu stosowane przez nas opakowania typu ekolook z wentylem W i struną, które sprawiają, że wszystkie walory kawy Kolumbia Supremo są w pełni zachowane.   Sposób parzenia: ekspres ciśnieniowy  ekspres przelewowy   kawiarki   french press   aeropress       Opakowanie: Produkt wysyłany jest w opakowaniach typu ekolook z wentylem W i struną. Dzięki temu wszystkie walory kawy są w pełni zachowane.   Data palenia: do 48 godzin od złożenia zamówienia   Data przydatności:  24 miesiące  

Producent:

Sprzedawca: Eceletne - Kawa Wczoraj Palona

79.99PLN
Przejdź do sklepu

 

Kawa Kongo Kivu Organiczna 1kg

 

INFORMACJE O KAWIE KONGO KIVU 100% ARABICA

 

·         Kraj pochodzenia:                    Kongo

·         Stopień palenia:                       średni

·         Region:                                       Kivu Lake

·         Gatunek Arabiki:                      Arabica Kongo Kivu

·         Wysokość upraw:                     1400-1800 m n.p.m

·         Obróbka:                                    myta

·         Intensywność smaku:             4/5

·         Kwasowość:                               3/5

·         Smak:                                          wiśnie, truskawki, białe wino

·         Aromat:                                      owocowy z nutą wina

·         Body/cielistość:                        pełne

 

 

KAWA KONGO KIVU - POCHODZENIE

W XXI weku, gdy nieco ustabilizowała się sytuacja polityczna w Kongo, w wyniku różnych inicjatyw społeczno-gospodarczych udało się powoli odbudować pozycję kongijskiej kawy na światowych rynkach. Kongo jest drugim co do wielkości krajem Afryki. Ponieważ przeważająca większość terenów to obszary dżungli otoczone płaskowyżami i wysokimi górami, uprawiana tutaj Arabica rośnie na wysokości ok. 1500-2000 m n.p.m., co daje bardzo dobre warunki wegetacji. Niewielkich rozmiarów plantacje usytuowane są w okolicach jeziora tektonicznego Kivu, u podnóża wulkanu Nyiragongo, a sposób ich prowadzenia oparty jest o głęboko zakorzenioną tradycję. Wysokie położenie nad poziomem morza zapewnia tysiącom małych rolniczych gospodarstw doskonałe warunki do uprawy kawy.

Rolnicy zrzeszeni są w spółdzielniach, które poza organizacją skupu i przetwarzania kawy, dbają także o edukację i stałą poprawę jakości produktu. W regionie tym uprawia się jemeńską odmianę Burbona. Po zbiorach wiśnie kawowe obrabiane są metodą mokrą.

.

KAWA KONGO KIVU - OBRÓBKA MOKRA

Obróbka mokra zebranych w gospodarstwach wiśni kawowych to proces kilkuetapowy, który odbywa się w stacjach obsługujących gospodarstwa z okolicy. Poddawane jej są zbierane ręcznie najbardziej dojrzałe owoce, w których miąższ jest już miękki, co znacznie ułatwia wydobycie z wiśni ziaren.

Miąższ i skórka oddzielane są mechanicznie w depulperze. Następnie wydobyte ziarna trafiają do basenów z wodą, w których poddawane zostają fermentacji w celu pozbycia się resztek miąższu. Proces ten kończy się starannym wypłukaniem ziaren i ich suszeniem na słońcu. Rozsypuje sie je wtedy na stołach lub ceglanych tarasach i co pewien czas miesza, aby zapewnić równomierny dostęp powietrza. Po przejściu ziaren przez proces obróbki, dokonuje się segregacji, w czasie której dzieli się je według rozmiarów i wagi. Wtedy dopiero trafiają do magazynu, gdzie po okresie leżakowania ładowane są w worki.

Do palarni Ecelente kawa KongoKivu trafia w postaci zielonych ziaren i jest wypalana, co stanowi ostatni etap procesu produkcji.

 

PALENIE KAWY I JEGO ZNACZENIE

Sposób palenia kawy ma ogromny wpływ na efekt końcowy - smak brązowego napoju. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie wypalania, które różnią się od siebie temperaturą, w jakiej procesy te przebiegają. Palenie jasne odbywa się w najniższej temperaturze, w której zielone ziarna zmieniają kolor na cynamonowy, zachowują naturalną kwaskowatość i dużą ilość kofeiny. Wraz ze wzrostem temperatury kawa lekko brązowieje, zmniejsza się jej kwaskowatość i zawartość kofeiny. To stopień średni prażenia. Ostatni rodzaj wypalania - ciemny - charakteryzuje się ciemnobrązowymi ziarnami, sporą goryczką i orzechowo-czekoladowymi smakami. Zdecydowanemu aromatowi towarzyszy niewielka ilość kofeiny.

 

JAK PALIMY KAWĘ KONGO KIVU W NASZEJ PALARNI?

Aby zapobiec powstawaniu zbyt dużej goryczki i zmniejszeniu ilości kofeiny w kawie Kongo Kivu,palenie jej w naszej palarni oparliśmy na dwóch zasadach:

·         stosujemy możliwie najniższą temperaturę oraz

·         zapewniamy długi czas palenia.

Dzięki temu kawa ma smak zrównoważony i zachowany jest w niej odpowiedni poziom kofeiny.

Kawa Kongo Kivu posiada:

·         zrównoważony smak z akcentami wiśni, truskawek i białego wina,

·         słodki, owocowy aromat,

·         pełne body oraz

·         znacznie więcej kofeiny niż w kawach wypalanych w wyższych temperaturach.

 

KAWA KONGO KIVU - WALORY SMAKOWE

Kawa Kongo Kivu posiada intensywny aromat o wyczuwalnych nutach karmelowych i owocowo-cytrusowych. Smak brzoskwini i cytryny działa
pobudzająco i orzeźwiająco, a pozbawiony goryczki aromat czyni go kompletnym
i zrównoważonym. Spora ilość kofeiny sprawia, że kawa Kolumbia Supremo jest dedykowana wszystkim tym,
którzy pragną dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii na cały dzień.

 

OTRZYMASZ OD NAS ŚWIEŻO PALONĄ KAWĘ

Każde zamówienie traktujemy indywidualnie. Dokładamy wszelkich starań, abyś mógł cieszyć się filiżanką swojej ulubionej, aromatycznej kawy. Ziarna wypalamy tuż po złożeniu Twojego zamówienia, dzięki czemu smak naszej kawy jest jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny. Sprzyjają temu stosowane przez nas opakowania typu ekolook z wentylem W i struną, które sprawiają, że wszystkie walory kawy Kolumbia Supremo są w pełni zachowane.

 

Sposób parzenia:

ekspres ciśnieniowy

 ekspres przelewowy 

 kawiarki 

 french press 

 aeropress

 

 

 

Opakowanie:

Produkt wysyłany jest w opakowaniach typu ekolook z wentylem W i struną. Dzięki temu wszystkie walory kawy są w pełni zachowane.

 

Data palenia:

do 48 godzin od złożenia zamówienia

 

Data przydatności: 

24 miesiące

 

Nazwa firmy:
Ecelente sp zoo
Telefon:
+48
Adres:

Warszawa,
Dodaj opinię
Opinie (0)
Brak opinii

Podobne produkty