Olej Z Czarnuszki Zimnotłoczony 100ml

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze wzglę...
13.97 PLN
star_border star_border star_border star_border star_border Brak opinii edit Dodaj opinię
Producent:
Vivio
Sprzedawca:
Zdrowie i Smak

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje właściwości, stosowany może być wyłącznie na zimno . Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów oraz kasz lub do smarowania pieczywa. Olej z czarnuszki znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on wykorzystywany między innymi do produkcji kremów nawilżających i opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto, stanowi on składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem lub liszajem . Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki stosowany jest podczas zabiegów aromaterapii . Wpływa on między innymi na złagodzenie objawów stresu oraz ułatwienie procesu zasypiania. Olej z czarnuszki znany był ze swoich niezwykłych właściwości jeszcze w czasach starożytnego Egiptu. Również dzisiaj ceniony jest zarówno przez znawców, jak i miłośników zdrowego stylu życia. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, wpływającej na zachowanie dobrej kondycji skóry. Można go stosować zarówno jako dodatek do pożywnych sałatek, jak i skuteczny środek do pielęgnacji ciała i włosów . A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju z czarnuszki? Ze względu na bogactwo cennych składników w nim zawartych, olej z czarnuszki na szeroką skalę znajduje zastosowanie z ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Znawcy naturalnych metod leczenia są zgodni, iż olej z czarnuszki pozytywnie wpływać może zarówno na złagodzenie przebiegu alergii, jak i zwalczanie nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, stosowanie oleju z czarnuszki w odpowiednich ilościach może przyczynić się do ochrony naszego układu pokarmowego, przed szkodliwym działaniem bakterii Helicobacter Pylori. Niektóre źródła donoszą również, iż niniejszy produkt pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi. Ponadto, przyczynia się do usprawnienia procesu leczenia zaburzeń o charakterze dermatologicznym (w tym trądziku młodzieńczego i atopowego zapalenia skóry). W wielu poradnikach dla rodziców możemy znaleźć informacje na temat korzystnego wpływu oleju z czarnuszki na zdrowie dziecka. Niemniej jednak, zanim podamy go najmłodszym, powinniśmy zasięgnąć opinii w gabinecie pediatry lub doświadczonego dietetyka dziecięcego. Dzięki temu, zyskamy pewność, w jakich przypadkach i jaką dawkę powinniśmy podać maluchowi w celu poprawy jego stanu zdrowia. Olej z czarnuszki należy stosować w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu ze zrównoważoną dietą, opartą o zasady zdrowego odżywiania. Niemniej jednak, przyjmuje się, iż: Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1 łyżeczkę, 2 razy dziennie; Dziecko nie powinno spożywać więcej niż ¼ łyżeczki, 2 razy dziennie. Jako miara podana została mała łyżeczka kuchenna, służąca np. do słodzenia herbaty. Stosowanie oleju z czarnuszki oraz jego codzienną dawkę najlepiej jest skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem. Warto również wiedzieć, iż olej z czarnuszki możemy stosować także na włosy (np. w formie dodatku do szamponu) lub na skórę (np. bezpośrednio na miejsce dotknięte zmianą). W przypadku stosowania niniejszego produktu na skórę dotkniętą chorobą, należy skonsultować dawkę oraz sposób stosowania z zaufanym dermatologiem.